Se och upplev Växjö

Växjö är en stad som erbjuder något för alla. Allt från kulturella sevärdheter till shopping till idrott till naturupplevelser gör staden till en optimal mötespunkt. Året om anordnas spännande och roliga evenemang och aktiviteter med mål att visa allt som staden har att bjuda på.

MAT – En av Växjös årliga höjdpunkter

MAT är en av Växjös årliga höjdpunkter, ett två dagar långt event i september som bjuder in till diskussion och upplevelser kring närproducerad, småskalig och hållbar mat. Hundratals matproducenter och över 50,000 besökare, sista året, gör detta till en matfestival med betoning på ”mmmm!”. I mitten av augusti hålls Karl-Oskar, en två dagar lång kulturfestival som fyller hela staden med små och stora events. Kända musikartister, lokala workshops och massor av skoj för barnen! Utöver detta kan man också uppleva Kulturnatten och Vårstad som är två mycket uppskattade kulturevenemang.

Smålands Museum Växjo

Smålands Museum

Växjö är också en stad rik på historia och konst. Ta en tur till Museiparken och besök Smålands museum, Sveriges glasmuseum eller Utvandrarnas hus. Sväng därefter förbi den historiska domkyrkan och andra vackra betonghus för att slutligen komma till Karolinerhuset, där Carl Von Linné en gång i tiden gick i skola. Att Växjö länge varit ett hem för konstnärer lägger man märke till när man går nedför Glasgatan och konststråket Växjö Art Site. Därutöver är staden fylld med offentlig och ofta lokal konst.

Europas längsta Zipline

Att uppleva naturen i och runt om Växjö är ett måste för den aktiva. Vintern så väl som sommaren bjuder på en rad olika aktiviteter. Upplev de kringliggande sjöarna och skogarna på skidor, skridskor, mountainbike, simmandes eller till och med uppe i luften med Europas längsta zipline. Självklart finns det aktiviteter som också passar det små. Leo’s Lekland är det perfekta lekstället för barn och Aqua Mera är ett häftigt äventyrsbad med forsar, klätterväggar, rutschbanor med mera.

2013 blev Växjö utnämnd till Sveriges främsta idrottskommun och har följande år placerat sig i top 6. Det är lätt att förstå när man tar en tur till Arenastaden, ett centrum för idrott, utbildning, ledarskap och sportevenemang. 15 olika sporter samsas i detta område och är värd till lag i högsta serien inom till exempel hockey och innebandy.

För den shoppinglada personen kan man spendera en eftermiddag eller två på Växjö City eller Grand Samarkand, eller varför inte besöka en av de återkommande loppisar som anordnas, året runt, i centrum.